In het westerse denken zit sinds de moderniteit de dichotomie natuur-cultuur. De natuur heeft nut en opbrengst voor de mens. Zie afbeelding. De mens ‘onderzoekt’ de natuur op afstand, waardoor de afhankelijkheid onderbelicht is. Op sterk versteende plekken, zoals het stationsgebied rondom Slinge zie je de afstand die we als mensheid hebben geschapen tussen natuur en cultuur sterk. De plek ademt nut, efficiëntie, functionaliteit en hardheid uit.
Een gezonde vitale stad; met bereikbaar groen, een grote biodiversiteit en een voedzame bodem, schone lucht en goede sociale verbindingen (waarbij de metro een belangrijke factor kan zijn) is van levensbelang voor de mens in de gehele stad.
Sprout ziet urgentie in het verbinden van betrokken partijen en het nemen van gemeenschappelijk verantwoordelijkheid, zodat het mogelijk wordt om stappen te zetten in de klimaatopgave. Naast het koppelen van de thema’s vergroening, klimaatadaptatie en verdichting van de stad zien wij dat een filosofische benadering vragen kan oproepen die het bewustzijn van de betrokken vergroot en de urgentie persoonlijk maakt.